Close

Digitale relasjoner

Internett er kommet for å bli. Teknologien og alt det digitale får stadig større plass. Mange tradisjonelle jobber forsvinner og roboter overtar. Utviklingen går i en retning, og nye jobber oppstår. Men hva med konsekvensene for de mellommenneskelige relasjonene? Vil ekte tilhørighet og fysisk nærhet noen gang kunne erstattes med teknologiske fremskritt?

bbqlhcpvuqa-alejandro-escamilla.jpg
unsplash.com

For noen år tilbake var det vanlig å gå bort til naboen, for å snakke med hverandre og for å omgås; høre hvordan ferien har vært, låne hvetemel til baksten, eller avtale neste dugnad. Det var helt vanlig å oppsøke hverandre direkte. I dag bruker vi stadig mer tid på nett. Gjør det samme nytten? Foreløpig er jeg ikke overbevist.

Fra et tradisjonelt industrisamfunn til et digitalt nettsamfunn
Arne Krokan skriver; Overgangen fra industri- til digitalt nettsamfunn har vært merkbar, ikke bare for dem som produserte industrielle råvarer, men også for dem som produserte andre varer og tjenester. Og ny teknologi må ta mye av «skylda» for denne utviklingen.

Og jeg tror vi kan tilføye at det finnes knapt noen i dagens samfunn som ikke er betydelig påvirket av vårt nye digitale lett-samfunn.

Mye har skjedd de siste årene.

Det er ikke lenge siden fabrikken var den sentrale enheten, ikke bare i forhold til produksjon men også i forhold til mellommenneskelig kommunikasjon. Stadig mer av den menneskelige arbeidskraften erstattes med maskiner og standardiserte arbeidsprosesser. Veldig mange av de tradisjonelle jobbene eksisterer ikke lenger. Ikke på samme måte som tidligere.

Innovasjon og nytenking er, og blir bare viktigere og viktigere. Men det er kanskje ikke alt som behøver å innoveres?

Hva gjør de digitale tjenestene med relasjonene oss mennesker imellom?
Digitale teknologi og digitale tjenester har skapt en infrastruktur for sosial samhandling. En struktur som gjør det enkelt for alle å kommunisere på kryss og tvers.

Istedenfor direkte kontakt så har det blitt mer vanlig å sende melding til naboen for å snakke om hvordan ferien har vært, og for å forhøre seg om de har hvetemel vi kan låne, slik at vi unngår en eventuell bomtur, eller kanskje like viktig – slik at vi unngår å «forstyrre» naboen hvis det ikke passer. Planlegging av dugnad skjer også helst over nett.

Har vi blitt latere? Eller er vi i ferd med å miste litt av evnen til å omgås?

Jeg innledet med å spørre om «ekte tilhørighet og fysisk nærhet noen gang vil kunne erstattes med teknologiske fremskritt?»

Selv mener jeg at svaret er ganske opplagt. Jeg kan vanskelig se for meg at samvær med mennesker noen gang vil kunne erstattes av noe som helst. Utviklingen gjør mange ting enklere, men jeg mener at vi både må og bør holde fast på, og vedlikeholde de mellommenneskelige relasjonene. Dette krever bevisste holdninger.

Fysisk samvær med familie, venner og kjæreste er helt essensielt. Mennesker trenger mennesker, som Noora fra Skam så fint sa. Dialog over nett, roboter, etc. vil etter min mening aldri kunne skape samme følelse av kjærlighet og tilhørighet.

// Ingvild

Kilder:
Krokan, Arne. Nettverksøkonomi -digitale tjenester og sosiale mediers økonomi.

4 thoughts on “Digitale relasjoner

 1. Godt poeng! Jeg ville bare si at mannen min og jeg traff hverandre på Facebook i 2007/2008. Nei, vi kjente ikke hverandre fra før og hadde heller ingen felles venner. Jeg kommenterte på en event side og han likte profilbildet mitt. Etter 2 år med Facebook meldinger fant vi ut at vi måtte møtes. Vi giftet oss i fjor.
  Jeg tror at det å melde hverandre uten å behøve å kjenne den andre gjør at man åpner seg opp mye mer. Man forteller om ting ingen andre vet om fordi: hallo, hva er sjansen for at dere noensinne kommer til å møtes? Man knytter bånd som den digitale dating scenen mangler nå til dags.
  Denne åpenheten gjorde sitt, vi ble bestevenner og utviklet følelser for hverandre uten å ha sett hverandre først. Jeg tror nok utfallet hadde blitt helt annerledes om vi møtte hverandre en fuktig kveld på byen isteden ;-P

  1. Så koselig! Herlig!
   Jeg er på ingen måte imot å finne hverandre på nett, tvert om. Selv har jeg faktisk funnet/fått flere gode venninner ved å ta kontakt via Facebook. Helt genialt! Poenget mitt er at ingen robot noen gang vil kunne erstatte det å være sammen; snakke face-to-face, en god klem, se film, spise ute.., etc. Foreløbig er jeg hvert fall ikke heelt overbevist. 🙂

   Ingvild

 2. Mennesker trenger mennesker Ingvilde, vi er sosiale dyr, end of discussion 🙂 Bra innlegg og bra refleksjon. Du skriver bra, så jeg håper du lar deg inspirere til å skrive mye i tiden fremover. Det vil du ikke angre på!
  Så setter jeg også pris på kommentaren fra Anna. Hun byr på seg selv i denne konteksten og slikt trenger vi mye av !
  Stå på, skriv og del videre.

  Hilsen fra Arne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *